Aventure Ensemble
Aventure | Nieuws | Repertoire | Agenda | CD | Links | Contact
Repertoire

Filling the gap. Een 15e-eeuwse 

reconstructie in concert


Nu Online 

www.fillingthegapreconstructionproject.wordpress.com


Workshop I
Neem een tenor(melodie)
Recept voor improviseren en arrangeren in de 15e eeuw.
Aanmelden  LOSSE AVONDEN MEEDOEN MOGELIJK

Neem een tenormelodie. Bepaal de cadensplaatsen en deel de tenor ritmisch in. De tenor is nu klaar voor gebruik in polyfonie. Zo zou een recept voor improviseren of arrangeren omstreeks 1460 begonnen zijn. Voeg dan een discant toe en maak af met een contratenor en je hebt een nieuwe versie van een bekend lied. Dit lijkt de gangbare manier waarop instrumentalisten in de 15e eeuw (eenstemmige)liederen tot een meerstemmig instrumentaal stuk maakten: volgens een recept met min of meer vaste formules. Die formules kun je leren herkennen en het toepassen ervan kun je trainen. 

In de workshop analyseren we aan de hand van stukken die in het Lochamer Liederbuch, het Schedelsches Liedboek en het Buxheimer Orgelbuch in zowel vocale als instrumentale versie bekend zijn, hoe het arrangeer-proces in zijn werk ging.

De workshop is zowel bedoeld voor geοnteresseerde luisteraars die het proces willen herkennen en analyseren als voor creatievelingen die zelf willen arrangeren. Geslaagde arrangementen kunnen worden gespeeld bij de presentatie van Totdat de wachter heeft gezongen: de workshop. Wil je zelf arrangementen maken, reken dan op een beetje huiswerk tussen de verschillende sessies. 

4x een avond woe 10/2 ; do 18/2; woe 24/2; do 10/3-2016
docent Ita Hijmans
tijd 20.00 – 22.00 uur
plaats consistoriekamer Waalse kerk, Amsterdam
Slotpresentatie za 12 maart, 16.00 uur met Workshop II
niveau (gevorderd) amateur; pre-professioneel
kosten €100 (4 avonden)
info & aanmelden E itasgk@xs4all.nl T 020 6699814

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Workshop II
Totdat de wachter heeft gezongen: de workshop 
Voor zangers en instrumentalisten (b.v. blokfluit, schalmei, trombone, vedel, gamba, luit, harp)
VOL


Liederen van de Mφnch von Salzburg (eind 14e eeuw), Oswald von Wolkenstein (1377-1445) en het Gruuthuse-handschrift (1395-1408) werden rond 1460 nog steeds uitgevoerd maar dan als meerstemmig instrumentaal arrangement, de praktijk van instrumentalisten uit die tijd. In de workshop werken zangers aan de liederen uit dit laatmiddeleeuwse Minnesang-repertoire, terwijl instrumentalisten meerstemmige versies van deze liederen spelen. Voor de zangers staat de poλzie en het verhalend zingen van de liederen centraal. Maar zij zullen ook experimenteren met een populaire techniek van meerstemmigheid, zoals we die horen in stukken als Ach senliches leiden van Wolkenstein of Das taghorn van de Mφnch.
Instrumentalisten spelen de 3-stemmige liedversies uit o.a. het Lochamer Liederbuch (1452-60) en het Buxheimer Orgelbuch (ca1460) ιn arrangementen die volgens de praktijk van 15e-eeuwse instrumentalisten gemaakt zijn… misschien zelfs door henzelf of andere deelnemers aan workshop I. 
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de toegestuurde muziek van te voren instuderen i.v.m. de  slotpresentatie op 12 maart in de Waalse Kerk. 
NB Blokfluitisten: renaissance blokfluiten zijn aanwezig / stemtoon 466 Hz of in overleg 440 Hz.    

2x een zaterdag 13 februari en 12 maart 2016
docenten Christopher Kale (zang) en Marco Magalhγes (blokfluit)
tijd 10.30 – 17.00 uur
plaats consistoriekamer Waalse kerk, Amsterdam
Slotpresentatie za 12 maart, 16.00 uur met Workshop I
niveau gevorderde zangers en instrumentalisten; indeling naar niveau
kosten €150 (excl. lunch)
info & aanmelden E itasgk@xs4all.nl T 020 6699814    

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Klankschap van een concilie 1414-1418
In het kleine stadje Constans werd 600 jaar geleden een wereldtop gehouden. Doel was de problematische situatie van 3 pausen die aanspraak maakten op de Heilige Stoel te beλindigen en de eenheid in kerk en geloof te herstellen. De top leverde voor laatmiddeleeuwse begrippen een ongekend druk verkeer van geestelijke en wereldlijke leiders uit alle windstreken op. De ontmoetingen van deze hooggeplaatsten, allen met hun eigen musici, riten en gewoonten, hebben het Concilie van Constans tot een – onbedoeld - eerste Europees muziekfestival gemaakt. 
Aventure laat tussen 2014 en 2018 in zomerschool, workshops en concerten telkens delen van het klankschap van dit concilie horen. De zomerschool van 2015 trapte af met een klankschap van de eerste maanden van het concilie en de reis van koning Sigismund.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Inschrijving & Annuleringsvoorwaarden
*Je bent ingeschreven na een aanbetaling van €50 op NL74 INGB 0004 8417 04 tnv Stichting Aventure en het opsturen van een ingevuld aanmeldingsformulier.
*Bij annulering tot 2 maanden voor aanvang van de cursus is euro 50,- verschuldigd. Van 2 maanden tot 1 maand voor aanvang 50% van het aangegeven cursusbedrag; van 1 maand tot 1 week voor aanvang 75% van het cursusbedrag. Daarna is het volledige cursusbedrag verschuldigd.
*Bij annulering door Stichting Aventure wordt uiteraard het gehele bedrag teruggestort.
*Stichting Aventure behoudt zich het recht voor noodzakelijke wijzigingen in het program en docenten aan te brengen.

Copyright 2006 Loupe Creative Solutions | Aventure | Nieuws | Repertoire | Agenda | CD | Links | Contact